5 tips voor kosten besparen op je rijbewijs

Als je niet weet waar je bij het halen van je rijbewijs op moet letten, kan het halen van je rijbewijs al snel vrij duur ogen. Als je je rijbewijs zelf moet betalen, houd je bovendien vast graag geld over voor de aanschaf van een auto, de verzekeringen en alle andere kosten. Maar ook als je ouders je rijbewijs betalen, is het fijn om te weten wat je moet doen om kosten te besparen. In deze blog geeft rijschool drivealot 5 tips voor kosten besparen op het rijbewijs.

Tip 1: Kies een rijlessen pakket dat bij jou past

Zo’n beetje elke rijschool in Tilburg en omgeving biedt meerdere rijles pakketten aan. Dat is niet voor niets, want elke leerling is anders. Het ene pakket past beter bij de een dan bij de ander. Welk pakket bij jou past, is afhankelijk van je rijvaardigheid, inzicht, aanleg en hoe snel je leert. Plan voor je aan je rijopleiding begint een proefles en laat de instructeur een inschatting maken van je rijvaardigheid, inzicht en aanleg. De instructeur kan vervolgens adviseren over het aantal lessen dat je nodig hebt én welk pakket het beste bij je past. Dat voorkomt dat je extra losse rijlessen moet kopen of als snelle leerling onnodig veel lessen hebt.

Tip 2: Begin op tijd met het theorie-examen

Om efficiënt te kunnen lessen heb je theoriekennis nodig. Als de instructeur steeds moet uitleggen wat verkeersborden betekenen of verkeersregels inhouden, gaat dit ten kosten van de lestijd. Door op tijd je theorie te halen, bespaar je lestijd en kan je kosten besparen. Bovendien mag je pas op voor het praktijkexamen als je het theoriecertificaat hebt gehaald. Hoe later je het theorie-examen aflegt, hoe later je het praktijkexamen mag inplannen. In de tussentijd moet je blijven rijlessen om je rijniveau op peil te houden. Je bent dan zo door de lessen uit je pakket heen.

Tip 3: Bereid jezelf eerst goed voor

Je bespaart ook lestijd door elke les goed voor te bereiden. Bekijk bijvoorbeeld onze instructievideo’s, waarin we bijzondere verrichtingen als fileparkeren stap voor stap uitleggen. Houd daarnaast je voortgang goed bij. Maak na elke les aantekeningen van de dingen die je hebt geleerd en fout hebt gedaan. Lees je aantekeningen door voor je weer de auto in stapt. Dat voorkomt dat je dezelfde fouten maakt.

Geef daarnaast bij de rij-instructeur aan op welke onderdelen je jezelf nog kan verbeteren of over welke punten je nog niet zelfverzekerd bent. Hier kan in de lessen extra aandacht aan worden besteed in plaats van herhalen wat je al beheerst. Zo deel je je lestijd efficiënt in.

Tip 4: Les wekelijks

Frequentie in je rijlessen houd je niveau op peil. Les daarom minimaal 1 keer per week. Rijdt zoveel mogelijk dubbele lessen, dus meerdere uren achter elkaar. Hoe minder tijd er tussen je lessen zit, hoe minder tijd je kwijt bent aan het herhalen en opfrissen van wat je in vorige lessen hebt geleerd. Het vooruit plannen van je lessen helpt hierbij.

Tip 5: Leer van andere leerlingen

Als je klaar bent met rijlessen wordt je vaak naar huis gebracht door de volgende leerling. Dat is de perfecte gelegenheid om te kijken hoe anderen rijden. Op de achterbank heb je een goed overzicht van alles wat er op de weg en in de auto gebeurt. Van de fouten die de ander maken kan ook jij veel leren. Ook kun je veel leren van de handelingen die de andere leerling goed beheerst en waarvan je weet dat jij deze nog moet verbeteren. Dus ben je klaar met lessen, laat je telefoon nog even in je zak en let goed op.

Rijlessen in Tilburg en omgeving

Ben jij klaar om rijlessen te volgen in Tilburg en omgeving, zodat jij voordelig het rijbewijs kunt behalen? Neem dan gerust contact op met verkeersschool Drive a Lot en vraag een proefles aan.